Siirry pääsisältöön

Ovivalpas

KODIN VALAISTUS- JA KULUNVALVONTAJÄRJESTELMÄ MUISTIHÄIRIÖISILLE: VALOVALPAS JA OVIVALPAS

Projektityönä on syksyllä 2007 toteutettu Valovalpas-niminen valaistusjärjestelmä. Valo syttyy liikkeestä tai kytkimestä. Yöaikaan valo on himmeämpi, jotta sen avulla voidaan viestiä asukkaalle, että nyt on yö. Järjestelmässä on myös valoisuusanturi, jolloin valotasoa voidaan säätää ikkunoista tulevan valon mukaan. Järjestelmä toteutettiin ohjelmoitavalla logiikalla.

Samoin viime syksynä toteutettiin projektityönä Ovivalpas-niminen turvallisuus- ja hälytysjärjestelmää muistihäiriöisille. Järjestelmä varoittaa muistihäiriöistä, mikäli tämä on poistumassa asunnosta epäsopivana aikana; esim. yöllä tai kovalla pakkasella. Muistutus tehdään käyttämällä alla olevassa kuvassa esitettyä ”valokuvakehysnäyttöä”. Mikäli henkilö kuitenkin poistuu asunnosta, niin omaisille ja hoitajille lähetetään tästä poistumisesta tekstiviesti. Ylämummo-projektissa järjestelmän kehittämistä jatketaan. Laitteesta tehdään ”ylämummoyhteensopiva”.

Valaistusvalpas ja ovivalpas toteutetaan käyttäen mikrokontrollereita ja langatonta yhteyttä logiikkojen ja langallisten yhteyksien sijaan.

Projektin laajuus: 3-5 henkeä, 3-8 op, Määräaika: tammikuun alkuun, Työn ohjaaja: Panu Harmo, Antti Karjalainen

Kuva: Järjestelmä muodostuu ohjelmoitavasta logiikasta, gsm-modeemista, kahdesta liiketunnistimesta, ovikytkimestä ja lämpötilamittauksesta. Järjestelmä voi myös hälyyttää mikäli ulkona on kylmä.