Kesätyöpaikkoja Systeemitekniikan tutkimusryhmässä, haku 27.3.2011 mennessä

Julkaistu 08.02.2011

Systeemitekniikan Mikro- ja nanorobotiikan ryhmä sekä Langattomien anturijärjestelmien ryhmä hakevat kesätyöntekijöitä seuraaviin tehtäviin:

RESEARCH ASSISTANT IN MICRO- AND NANOMECHATRONICS

Project: FAB2ASM

Description: We are looking for a researcher assistant who is eager to research and develop novel technologies in micro- and nanorobotics, micro- and nanoassembly, and automation. The tasks for the summer is related to the EU FP7 project FAB2ASM (http://www.fab2asm.eu/), on the topics of microrobotic tools and self-assembly technology that can operate microscopic chips. The tasks involve both theoretical analysis as well as practical implementation and testing. The specific tasks can be adapted to the background/interests of the candidate, and will be closely guided and in cooperation with other researchers of the project.

Prerequisites: Basic university mathematics and physics.

Bonus: Extensive studies in the basic sciences (Laaja matematiikka/fysiikka), or knowledge of any other science or engineering disciplines, e.g. microfabrication, mechatronics, robotics and automation, modeling and simulation, biology, material science, microelectronics, software engineering and programming skills.

DEVELOPMENT OF AUTOMATION SYSTEM FOR MICROSYSTEM ASSEMBLY

Description: We are looking for a talented student who is eager to learn the skills of developing an automation system. The job is to develop an automatic microassembly unit. The tasks include: design of a mechatronic system using mostly off-the-shelf components; development of automation system; integration, testing and demonstration of the process. The tasks will be closely guided by experienced researchers and in cooperation with other team members.

Prerequisites: Basic knowledge of mechatronics and automation, basic programming skills.

Bonus: Good hand-on skills, or previous experience in design of mechanical or mechatronic systems.

RESEARCH ASSISTANT ON WIRELESS AUTOMATION

Project: RELA

Description: The summer trainee position will work with several aspects of research on wireless automation. Depending on the abilities of the applicant, this may include: simulation, building of a simulation tool, programming wireless sensor nodes...

Prerequisites: -

Good to know: Simulink (e.g. AS-74.1101 Tietokonesimulointi), Analog and Digital Control courses (AS-74.2111, AS-74.2112), C/C++ programming

Bonus: Wireless Automation (AS-74.3199)

CONTROL SYSTEM DESIGN AND SIMULATION FOR WIRELESS SYSTEMS

Description: This project deals with design, simulation and analysis of wireless control systems in the area of wireless automation. Wireless control is studied through simulations. Especially event-based control is the focus of this position.

Prerequisites: Simulink (e.g. AS-74.1101 Tietokonesimulointi), Analog and Digital Control courses (AS-74.2111, AS-74.2112)

Bonus: Wireless Automation (AS-74.3199)

DEVELOPMENT OF SYSTEM FOR STRUCTURAL HEALTH MONITORING

Project: ISMO

Description: The ISMO project (Intelligent Structural Health Monitoring System) aims at developing an intelligent autonomous wireless sensor network (WSN) to be applied in structural health monitoring. In the context of this project, the summer trainee will be in charge of developing a web-GUI (graphical user interface) that will be responsible for e.g. providing the end-user operating at a remote PC the possibility to collect a new set of measurements (vibration data, temperature, humidity, etc.) from the wireless platforms deployed on the monitored structure, re-synchronize the nodes composing the network, refresh the existing routing paths, etc. All the information collected from the network will have to be displayed in an efficient and attractive way on the web. Furthermore, the wed-GUI will have to be connected to Matlab environment, where the developed information processing algorithms and methods will be executed, and subsequently display the results of these computations to the end-user.

Pre-requisites: good knowledge of Matlab, C/C++, and Java.

Bonus: spoken and written English, self-initiative is appreciated.

Hae paikkoja täyttämällä alla oleva lomake ja lähettämällä se osoitteeseen ville.liimatainen@tkk.fi, 27.3.2011 mennessä. Käytäthän avainsanaa 'SUMMER_JOBS' sähköpostisi aiheessa, muuten emme lue hakemustasi. Liitä viestiin myös CV:si, opintosuoritusotteesi Aalto-yliopistosta, sekä muut mahdolliset asiakirjat. Valitsemme haastateltavat toimitettujen dokumenttien perusteella ja otamme yhteyttä sähköpostilla.

Hakulomake (FI) pdf
Application form (EN) pdf

Huom! Käytä lomakkeen täyttämiseen Adoben Acrobatia tai Readeria (mielellään versio 8.1 tai uudempi), jotta voimme varmasti avata lomakkeesi.

Lisätietoja osoitteista ville.liimatainen@tkk.fi (Mikro- ja nanorobotiikka) tai mikael.bjorkbom@tkk.fi (Langattomat anturijärjestelmät)