Siirry pääsisältöön

Polttokennojen suorituskyvyn parantaminen

Projektin tavoitteena on rakentaa noin 1-2 kW suuruinen tehonlähde, joka toimii paineistetulla vetykaasulla. Vedyn tarve 1,3 kW teholla on 1 m3/h. Tämä vastaa yhtä 5 litran vetypulloa/tunnissa, kun vedyn paine on 200 bar. Polttokennosto perustuu Proton Exchange Membrane teknologiaan, joka toimii noin 60-70 asteen lämpötilassa.

Automaatiotekniikan laboratorion tehtävänä Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen johtamassa projektissa on rakentaa instrumentointi sekä ohjaus- ja valvontajärjestelmä esikaupallisen polttokennotehonlähteen prototyyppiin. Myös Teknillisen fysiikan ja Materiaalitekniikkan osastot Teknillisessä korkeakoulussa ovat mukana hankkeessa. Teollisina osapuolina hankkeessa ovat mukana FY-Composites, Outokumpu, PEM Energy ja Wärtsilä. Hankkeen rahoittaa pääosin Teknologian kehittämiskeskus.

Projektissa rakennettiin vuoden 2005 aikana ensimmäinen tutkimusprototyyppi, joka perustuu 18-kennoiseen polttokennostoon. Vuoden 2006 aikana valmistuu polttokennotehonlähteen esikaupallinen prototyyppi, jossa polttokennostosta saatava 9-18 VDC jännite muunnetaan yksivaiheiseksi 230 VAC jännitteeksi.