Siirry pääsisältöön

Tutkinto-ohjelma opiskelijan silmin

Kolme vuotta AS:llä opiskellut Antti Kangasrääsiö kertoo oman näkemyksensä tutkinto-ohjelmasta:

Tulin opiskelemaan AS:lle syksyllä '07. AUT vaikutti tutkinto-ohjelmista mielenkiintoisimmalta, koska se on hyvin poikkitekninen, eli yhdistää mielenkiintoisella tavalla muun muassa tietotekniikkaa, matematiikkaa sekä automaatiotekniikkaa. Lisäksi automaatio on varmasti tulevaisuudessa erittäin tärkeässä roolissa monella eri saralla, joten valmistumisen jälkeen olisi varmasti monia työmahdollisuuksia tiedossa.

Opiskelussa ensimmäisinä parina vuonna keskityttiin lähinnä insinöörin perusosaamiseen, eli matematiikkaan, fysiikkaan ja tietotekniikkaan. Toisena ja kolmantena vuonna on kursseilla käsitelty enemmän omaan alaan liittyviä aiheita, kuten automaatio- ja säätötekniikkaa. Kunhan saan kohtapuolin kanditason kurssit luettua, alkavat syventävät opinnot, jotka vaikuttavatkin kaikista kiinnostavimmilta.

Opiskelu yliopistossa on kuitenkin melko lailla erilaista kuin lukiossa. Vapautta opiskelun suhteen on runsaasti enemmän, mutta toki myös vastuuta. Opiskelu on ajoittain erittäin teoreettista, mutta esimerkiksi laboratoriokursseilla pääsee tekemisiin myös käytännön esimerkkien kanssa. Mielestäni yliopisto-opiskelussa tärkeintä on ehkä oman opiskelutahdin, -tavan ja -motivaation löytäminen.

Ehkä yhtenä parhaana puolena AS:llä opiskelusta on itselle jäänyt mieleen kotoisa kilta ja sen piirissä tapahtuva puuhastelu. Nyt jo toista vuotta killan hallituksessa toimiessani olen oppinut ja kokenut paljon sellaista, mitä kurssien puitteissa ei ole tullut vastaan. Kiltatoiminnassa pääsee myös tutustumaan helposti moniin opiskelukavereihin, ja esimerkiksi killan säätökerhossa pääsee ottamaan osaa kaikenlaisiin jänniin projekteihin.

Tutkinto-ohjelman poikkitieteelliset mahdollisuudet varmasti lisääntyvät nykyisen Aalto-yliopiston myötä. Myöskin opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteistyö tutkinto-ohjelman kehittämisen suhteen onkin tuottanut jo tulosta muutaman kanditason moduulin sisältöjen suhteen. Onkin kiinnostavaa nähdä, miten AUT-tutkinto-ohjelma kehittyy tulevaisuudessa.

(AS = Automaatio- ja systeemitekniikan laitos, AUT = Automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma)